logo
logo
Klíč k efektivní spolupráci: jak mohou školy a neziskové organizace sdílet informace o dětech se souhlasem rodičů

Klíč k efektivní spolupráci: jak mohou školy a neziskové organizace sdílet informace o dětech se souhlasem rodičů

16.01.2024
Autorský tým PROP, NPI ČR
Učitel/učitelka
Rodiče
Na webu Zapojmevšechny.cz dostáváme dotazy od rodičů i pedagogů. Odpovědi na některé z nich publikujeme, protože by mohly prospět i ostatním rodičům a pedagogům. Aktuální dotaz se zaměřuje na spolupráci školy s neziskovou organizací, která nabízí doučování anebo poskytuje sociální služby. Škola chce s organizací komunikovat o potřebách a prospívání dítěte. Jak by měla jednat s rodiči a jaké dokumenty je nutné podepsat? Přinášíme příklad formuláře, který si školy mohou upravit dle svých potřeb.
Obrázek článku

Potřebujete jako škola průběžné informace od neziskové organizace o žákovi nebo žákyni? Nezapomeňte zajistit formální souhlas rodičů. | FOTO: Freepik 

 

Dotaz:

Dobrý den, v rámci práce ve škole mám navázanou spolupráci s neziskovkou. Aby komunikace mohla probíhat efektivněji, chtěla bych dát rodičům podepsat souhlas, díky kterému bychom si mohli já s danou neziskovkou informace o klientovi předávat. Nemůžu ale žádný takový vzor najít. Mohla bych Vás tedy poprosit o radu, kde něco takového najít, případně jak takový souhlas sestavit?


Odpověď:

Dobrý den,

zasíláme návrh, jak by dohoda mohla vypadat.

Prosím, mějte na paměti, že tento dokument slouží pouze jako orientační vodítko, nejedná se přímo o vzorový dokument a je důležité přizpůsobit jej konkrétním požadavkům neziskové organizace, školy a platným právním předpisům. Doporučujeme také konzultovat tuto dohodu s právním odborníkem nebo Vaším pověřencem pro ochranu osobních údajů, aby byl zajištěn soulad souhlasu s právními předpisy.

Autorský tým PROP a advokátka Mgr. Bc. Alice Kubů Frýbová, Holubová advokáti, s. r. o.


Souhlas rodičů k poskytnutí informací neziskové organizaci

Já, [jméno zákonného zástupce], [adresa zákonného zástupce], zákonný zástupce žáka/žákyně/žáků [jméno žáka/žákyně/žáků], dávám tímto souhlas k poskytování informací mého/mých dítěte/dětí na základě naší spolupráce se [název neziskové organizace].


1. Účel a rozsah informací:

Souhlasím, že [název neziskové organizace] bude mít přístup k následujícím informacím týkajících se mého/mých dítěte/dětí:

  • Identifikační údaje jako jméno, datum narození, adresa, kontaktní údaje;
  • informace o vzdělání a studijním pokroku;
  • informace o zdravotním stavu, potřebách a specifických požadavcích, pokud jsou relevantní pro spolupráci mezi školou a neziskovou organizací.

Škola a organizace si budou vzájemně vyměňovat tyto informace za účelem uzpůsobení vzdělávání pro Vaše dítě ve škole i v neziskové organizaci.


2. Důvody poskytování informací:

Poskytování těchto informací slouží k podpoře spolupráce mezi školou a [název neziskové organizace]. Pomáhá lépe porozumět potřebám a individuálním zvláštnostem dítěte/dětí [případně dále konkretizujte podle toho, co je obsahem spolupráce], což nám umožní nabídnout odpovídající podporu a služby.


3. Omezení a ochrana dat:

Beru na vědomí, že všechny informace budou použity v souladu s platnými zákony o ochraně osobních údajů a budou poskytovány pouze těm zaměstnancům neziskové organizace, kteří jsou přímo zapojeni do spolupráce s naší školou.

[Název neziskové organizace] nebude tyto informace poskytovat třetím stranám, ledaže jí to přikazuje právní předpis.


4. Doba platnosti:

Tento souhlas je platný po dobu trvání naší spolupráce mezi školou a [název neziskové organizace], maximálně však po dobu docházky Vašeho/Vašich dítěte/dětí do naší školy. Tento souhlas můžete kdykoli odvolat na e-mailu: [e-mailový kontakt].


5. Kontaktní informace:

Pro komunikaci a dotazy ohledně tohoto souhlasu můžete kontaktovat mě nebo našeho pověřence pro ochranu osobních údajů na následujících kontaktech: [kontaktní údaje, např. telefonní číslo a e-mailová adresa].


6. Další práva z GDPR

Kdykoliv od nás můžete požadovat, abychom

• Vám umožnili přístup k Vašim osobním údajům, resp. osobním údajům Vašeho dítěte;

• opravili Vaše osobní údaje, které nejsou přesné;

• vymazali Vaše osobní údaje, pokud jsou splněny podmínky uvedené v článku 17 GDPR, případně omezili jejich zpracování.


Dále můžete podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů, Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, www.uoou.cz. Doporučujeme však, abyste Vaše podněty a připomínky nejprve řešili s námi a naším pověřencem pro ochranu osobních údajů na následujících kontaktech: [kontaktní údaje, např. telefonní číslo a e-mailová adresa].




Mohlo by Vás zajímat

Tipy pro třídního učitele: Jak představit asistenta pedagoga kolegům, žákům i rodičům?

Jak na to, aby učitel s asistentem tvořili sehranou dvojku, díky které bude učení bavit celou třídu? V seriálu devíti článků vás pomocí praktických příkladů provedeme důležitými kroky nastavení spolupráce asistenta a pedagoga. Seriál připravujeme ve spolupráci se Zbyňkem Němcem, který patří k předním odborníkům na práci asistenta pedagoga. V prvním textu seriálu se dozvíte, jak usnadnit asistentovi fungování ve třídě a jak připravit na jeho působení žáky i jejich rodiče.

Náplň práce školního asistenta na základní a střední škole

Máte ve škole pracovní pozici školního asistenta? Využijte náš vzorový dokument, který popisuje jeho náplň práce, i s nápovědou, jak ho vyplnit.

Zobrazit další články