logo
logo
VIDEO: Praktické rady pro duševní hygienu učitelů

VIDEO: Praktické rady pro duševní hygienu učitelů

31.03.2022
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Nové situace, nové výzvy a zkušenosti. Do českých škol přichází děti z Ukrajiny, které se svými rodinami, často jen s matkami, utekly před válkou ze své země. Jsou to děti z jiného kulturního prostředí a s odlišným mateřským jazykem. Před námi všemi, před školami i pedagogy, stojí další výzva, a to přijmout tyto děti do svých tříd, překonat jazykovou bariéru. Je potřeba se také vyrovnat s náročným tématem války, které rezonuje českou společností a samotnými dětmi.



První video z třídílného seriálu s lektorkou, terapeutkou a krizovou interventkou Kristýnou Farkašovou přináší praktické tipy pro pedagogy, jak mohou pracovat sami se sebou a pečovat o své mentální zdraví v tomto nelehkém čase. Rozhovor moderuje redaktorka Adéla Pospíchalová.



Struktura videa:

00:00 Představení tématu i hosta – lektorky, terapeutky a krizové interventky Kristýny Farkašové. 

01:19 Co má učitel udělat sám pro sebe, aby mohl stát před třídou a své emoce v této kritické době zvládl? 

05:31 Jak se v kritické chvíli zachovat a zklidnit sebe i okolí. Důležitost malých pauz v průběhu pracovního dne. 

08:20 Techniky pro zklidnění, sdílení a komunikaci s žáky ve třídě. 

09:21 Další možnosti a doporučení pro řešení kritických situací pedagogů, návazné služby. 

11:59 Paralely s „covid obdobím“. 

14:29 Smysl dobročinných a humanitárních akcí ve škole - z pohledu duševního zdraví pedagogů a žáků. 

16:04 První pomoc - doporučení co dělat, když mám pocit, že situaci nezvládám.


Mgr. Kristýna Farkašová je lektorka, terapeutka a krizová interventka. Doprovází lidi v mezních životních situacích, i ty, kteří se chtějí dále rozvíjet. Absolvovala pětiletý sebezkušenostní výcvik v systematickém přístupu k psychoterapii. Má praxi v oblasti sociální péče a služeb z přímé péče. Kristýna se také třetím rokem intenzivně vzdělává v odborném výcviku, zaměřeném na podporu duševního zdraví dětí i pedagogů, poskytovaném organizací ČOSIV ve spolupráci s Norským centrem Østbytunet. S kolegou terapeutem tvoří audiopodcast Hovorna.


Mohlo by Vás zajímat

Průvodce školním rokem pro třídní učitele: Deset klíčových kroků

Jaké jsou různé role, které plní třídní učitel? Jaké základní schopnosti a znalosti by měl mít každý učitel, který si přeje stát se třídním učitelem? A má učitel, který se pro třídnictví rozhodne dobrovolně, větší šanci na úspěch? V našem textu se nachází deset klíčových kroků, které pomohou nováčkům v učitelském povolání zorientovat se v průběhu školního roku, počínaje přípravným týdnem.

Proč učitel ke své práci potřebuje emoční inteligenci 1

V prvním dílu článku se dozvíte, co je to emoční inteligence a proč je důležitá i ve vzdělávání. Ani pojmy jako intrapersonální inteligence nebo Gardnerova teorie mnohočetné inteligence už vám nebudou cizí.

Proč učitel ke své práci potřebuje emoční inteligenci 2

Se základy emoční inteligence jste se seznámili v první části článku, teď je na čase se podívat podrobněji na její jednotlivé typy. A na konci si nezapomeňte udělat kvíz, abyste zjistili, jak jste na tom s empatií.

Zobrazit další články