logo
logo
VIDEO: Volají vám rodiče žáků i o víkendu? Vedení školy musí nastavit pravidla.

VIDEO: Volají vám rodiče žáků i o víkendu? Vedení školy musí nastavit pravidla.

09.11.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Ředitel/ředitelka
Komunikace s rodiči neodmyslitelně patří k práci každého učitele. Je ale nutné, aby pro tyto situace měla škola srozumitelně nastavená pravidla ve formě psaného kodexu. Tedy aby bylo například jasně řečené, že rodiče nemohou pedagogům telefonovat mimo pracovní dobu, říká Lenka Pechátová, zástupkyně ředitele Základní a mateřské školy Lyčkovo náměstí v Praze. Pedagožka vysvětluje, jak takový kodex vytvořit.

Zdroj: Autorský tým APIV B


00:30 Proč se škola rozhodla vytvořit kodex pro komunikaci mezi rodiči a učiteli? Ukázalo se, že učitelé potřebují pro tyto situace podporu od vedení a jasně nastavená pravidla, vysvětluje zástupkyně ředitele Lenka Pechátová. Rodiče totiž někdy například telefonovali pedagogům pozdě večer. 


02:00 Jasně daná pravidla učitelům pomohla k většímu sebevědomí při jednání s rodiči žáků. 


03:00 Škola přizvala k  sepisování kodexu učitele, kteří o to projevili zájem a chtěli se zapojit. Vše bylo na bázi dobrovolnosti (kodex komunikace mezi učiteli a rodiči je ke stažení pod videem).


04:48 Jak při tvorbě kodexu postupovat? Měl by mimo jiné vycházet z potřeb jednotlivých učitelů, kteří s rodiči komunikují. Následně je třeba vybrat klíčové oblasti a ty podrobně rozpracovat.


06:25 O kodexu je potřeba informovat všechny rodiče i pedagogy. Na ZŠ Lyčkovo náměstí například pravidla vložili do žákovských knížek.


06:57 Kodex funguje jako rámec společných pravidel, detaily spolupráce si každý pedagog může nastavit podle sebe. Musí o tom ale vždy jasně informovat rodiče. 


Mohlo by Vás zajímat

Každý konflikt řešíme s dětmi i rodiči: dobrá praxe ze ZŠ Kojetín

Základní škola Kojetín, Svatopluka Čecha 586 je základní školou s devíti ročníky, vyučovanými v osmi třídách a přípravnou třídou. Škola čelí specifické výzvě, jelikož většina žáků pochází ze sociálně znevýhodněného a nepodnětného prostředí. Ředitel Jiří Isakidis se snaží o odstranění předsudků a bariér, s jakými se škola potýká, a otevřeně sdílí své úsilí v rozhovoru se speciální pedagožkou, lektorkou a redaktorkou Martou Kozdas.

VIDEO: Schůzka s rodiči – pravidla, tipy i postřehy z praxe

Dobré vztahy s rodiči mohou učiteli velmi usnadnit práci a zajistit maximální přínos pro žáka. Od začátku je ale potřeba si pro ně stanovit jasná pravidla, a to i pro domlouvání a vedení schůzek. Příkladem může být zásada, že se na vás rodiče budou moci obracet jen v pracovních hodinách a netelefonovat třeba o víkendu.

Efektivní komunikace a spolupráce mezi učitelem a rodiči

Každý vztah potřebuje péči a zájem obou stran, aby fungoval. Efektivní komunikace a spolupráce mezi učitelem a rodiči může fungovat i ve vaší škole, když se necháte inspirovat našimi tipy pro třídní schůzky a sebehodnocení.

Zobrazit další články