logo
logo
VIDEO: Tipy pro učitele – jak nastavit pravidla pro jednání s rodiči?

VIDEO: Tipy pro učitele – jak nastavit pravidla pro jednání s rodiči?

03.02.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Práce učitele s sebou automaticky přináší i nutnost jednat s rodiči, což nemusí být vždycky zcela bezproblémové. Je dobré se na tyto situace dopředu připravit, umět si stanovit zdravé hranice a dokázat správně komunikovat. S tím vám pomůže zkušená učitelka a lektorka „Školy bez poražených“ Kateřina Vrtišková, která se ve videu podělí o své tipy a praktické ukázky.

Zdroj: Autorský tým APIV B

Znáte to. Rodič přijde zrovna když se chystáte na hodinu nebo se potřebujete poradit s kolegou ohledně vzdělávání některého žáka. Možná dostáváte od rodičů SMS i pozdě večer nebo o víkendu, zastavují vás na ulici a v obchodě. Jak si vybudovat hranice a nastavit rozumná pravidla v komunikaci? Co je starostí pedagoga a co už je zodpovědností rodiče? Na tyto otázky se soustředí ve videu s praktickými ukázkami pedagožka a lektorka Školy bez poražených Kateřina Vrtišková. 


Struktura videa

00:47 Rodiče přicházejí za pedagogem mnohdy v nevhodnou chvíli a navíc bez ohlášení. Jak v takové chvíli reagovat?


02:48 Předem domluvená schůzka s rodiči na jejich žádost – co od toho očekávat a jaká si nastavit pravidla?


04:04 Na učitele se často obrací zoufalí rodiče, kteří si nevědí rady se svými dětmi v mimoškolních záležitostech. Úkolem pedagoga sice není tyto situace řešit a přebírat za rodiče odpovědnost, může ale jít o příležitost navázat dobrý vztah a komunikaci.


05:58 Rodiče se někdy snaží radit učitelům, jak by podle nich měli dělat svou práci. Jak se k těmto návrhům stavět a reagovat, pokud rodiče vyvíjejí nepříjemný nátlak?


10:03 Může se stát, že rodiče obejdou s problémem učitele a jdou rovnou za ředitelem. Pro tyto situace je nutné si s vedením školy nastavit pravidla.

Mohlo by Vás zajímat

Každý konflikt řešíme s dětmi i rodiči: dobrá praxe ze ZŠ Kojetín

Základní škola Kojetín, Svatopluka Čecha 586 je základní školou s devíti ročníky, vyučovanými v osmi třídách a přípravnou třídou. Škola čelí specifické výzvě, jelikož většina žáků pochází ze sociálně znevýhodněného a nepodnětného prostředí. Ředitel Jiří Isakidis se snaží o odstranění předsudků a bariér, s jakými se škola potýká, a otevřeně sdílí své úsilí v rozhovoru se speciální pedagožkou, lektorkou a redaktorkou Martou Kozdas.

VIDEO: Schůzka s rodiči – pravidla, tipy i postřehy z praxe

Dobré vztahy s rodiči mohou učiteli velmi usnadnit práci a zajistit maximální přínos pro žáka. Od začátku je ale potřeba si pro ně stanovit jasná pravidla, a to i pro domlouvání a vedení schůzek. Příkladem může být zásada, že se na vás rodiče budou moci obracet jen v pracovních hodinách a netelefonovat třeba o víkendu.

Efektivní komunikace a spolupráce mezi učitelem a rodiči

Každý vztah potřebuje péči a zájem obou stran, aby fungoval. Efektivní komunikace a spolupráce mezi učitelem a rodiči může fungovat i ve vaší škole, když se necháte inspirovat našimi tipy pro třídní schůzky a sebehodnocení.

Zobrazit další články