logo
logo
VIDEO: Tipy pro prevenci kyberšikany na základní škole

VIDEO: Tipy pro prevenci kyberšikany na základní škole

21.10.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Školní poradenský pracovník/ce
Sociální sítě a všudypřítomná wi-fi zvyšují riziko kyberšikany. Škola by si tak měla nastavit pravidla používání internetu v jejích prostorách a seznámit s nimi i rodiče. Říká to metodička prevence Tereza Skalická z děčínské ZŠ, která se také ve videu podělí o rady, co se jí v primární prevenci kyberšikany osvědčilo.

Struktura videa

00:28 Důležitá jsou pravidla pro používání internetu ve škole a nastavení mantinelů s rodiči.

03:28 Seznámení rodičů s pravidly pro používání internetu žáky ve škole.

04:22 Programy primární prevence se musí uzpůsobit na míru třídě, hromadné akce nemají smysl.

04:52 Co se osvědčilo jako primární prevence? Společné aktivní trávení času, kdy třída koná nějaký dobrý skutek. I filtrování informací v preventivních programech o drogách – teenageři si z přednášek jinak mají tendence odnést, že jim drogy navodí příjemný stav, a ignorovat varování. 

Přílohy

Dokumenty zobrazené ve videu naleznete ke stažení zde: 

Příloha 1: Pravidla žákovské wi-fi sítě

Mohlo by Vás zajímat

VIDEO: Jak zlepšit vztahy ve třídě a vybudovat dobrý kolektiv?

Vztahy mezi dětmi ve třídě výrazně ovlivňují nejen jejich postoj ke škole, celkovou spokojenost, ale i výsledky učení. Fungující kolektivy ovšem nejsou samozřejmostí, je potřeba je cíleně budovat a podporovat. Ředitel základní školy v pražském Karlíně Jan Korda radí, jak stmelovat vztahy ve třídách na prvním i druhém stupni. A jak případně řešit problémy.

VIDEO: Pravidla pro třídu vymýšlejte spolu s žáky. Budou je spíš dodržovat.

Konfliktům ve třídě se pravděpodobně nevyhnete. Můžete je ale řešit konstruktivně tak, abyste dosáhli svého cíle vy i žáci. Lektorka Radka Schillerová představí pro tyto účely metodu z kurzu pro pedagogy Škola bez poražených, kterou vytvořil psycholog Thomas Gordon. Jde o první – teoretickou – část dvoudílného videa.

Nadaní žáci a šikana: Možnosti využití sociometrie

Terčem šikany se často stávají mimořádně talentované děti – právě pro svou odlišnost. Přinášíme vám orientační nástroje, které vám pomohou předcházet rozvoji šikany ve školním kolektivu.

Zobrazit další články