logo
logo
VIDEO: Rodinná škola, kde pedagogové přistupují individuálně ke všem dětem

VIDEO: Rodinná škola, kde pedagogové přistupují individuálně ke všem dětem

06.06.2022
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Ředitel/ředitelka
Seznamte se s dobrou praxí ze ZŠ T. G. Masaryka v Českých Budějovicích, kde studuje 40 % žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Kde v rámci individuálního přístupu přijímají všechny žáky takové, jací jsou. Kde se klade důraz na rozvíjení vztahů mezi žáky, a to i ve školní družině. Kde je důležité, aby i žáci, kteří aktuálně zažívají školní neúspěch, mohli odcházet ze školy s pozitivními emocemi. K tomu přispívá empatický přístup pedagoga...



Struktura videa:

00:35 – Ředitel školy Mgr. Zdeněk Špaček přibližuje v jakých aspektech se liší rodinná základní škola s vysokým počtem žáků se speciálními vzdělávacími potřebami od běžných škol. 

03:04 – Školní psycholožka Mgr. Dominika Lidralová objasňuje, jak na dobré klima ve škole, aby se tam těšili děti i učitelé. Významnou roli hraje i spolupráce pedagogů a školního psychologa. 

06:13 – Ředitel školy Mgr. Zdeněk Špaček přibližuje, proč klade velký důraz na plně personálně zabezpečené školní poradenské pracoviště. 

07:17 – „V naší škole přistupujeme individuálně ke všem dětem, nejen k dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Důsledkem je spokojenost všech, včetně rodičů,“ říká pedagožka Hana Vránová. 

08:47 – „Snažím se pochopit situaci dětí, které ve výuce prožívají školní neúspěch. Záleží mi na tom, aby i děti, které se aktuálně potýkají s nějakými překážkami, mohly ze školy odcházet s pozitivními emocemi,“ říká pedagožka Hana Vránová 

09:49 – „Jde nám o to, aby děti ve školní družině pracovaly také na svých vztazích. Spíš než třeba nějaké časté vyrábění nebo soutěže, tak nám jde o to, aby se potom děti dokázaly v životě k sobě chovat ohleduplně,“ říká vychovatelka Kateřina Šimerová.


Tip:

Zaujala Vás praxe ze školy T. G. M. v Českých Budějovicích? Podívejte se také na video Začleňování dětí přicházejících z Ukrajiny v rodinné základní škole


Mohlo by Vás zajímat

Odměnový systém pro dítě s poruchami autistického spektra (PAS)

Motivace je u dítěte s PAS klíčová pro upevňování chování, které od něj vyžadujete. Dítěti s PAS často chybí vnitřní motivace, neřekne si například: „Budu hodný, abych udělal radost panu učiteli“. Je tedy dobré zaměřit se na motivaci vnější. Odměnové systémy jsou funkční i v oblasti prevence, motivují dítě k práci a k žádoucímu chování. Bodový nebo žetonový systém navíc přináší aspekt hry a umožňuje dítěti věnovat se tomu, co ho skutečně baví a co má rádo.

Manuál pro učitele: Jak efektivně nabídnout pomoc žákovi, který jeví známky psychických obtíží?

Uplynulý školní rok byl v Česku ovlivněn vládními nařízeními proti šíření onemocnění covid-19. Zejména žáci se speciálními vzdělávacími potřebami, ať už se specifickými poruchami učení, nebo psychickými obtížemi, zaznamenali v období online výuky propad motivace ke studiu a zhoršení obtíží. Seznamte se s tipy pro systematickou péči o duševní zdraví žáků.

Tipy pro třídního učitele: Jak představit asistenta pedagoga kolegům, žákům i rodičům?

Jak na to, aby učitel s asistentem tvořili sehranou dvojku, díky které bude učení bavit celou třídu? V seriálu devíti článků vás pomocí praktických příkladů provedeme důležitými kroky nastavení spolupráce asistenta a pedagoga. Seriál připravujeme ve spolupráci se Zbyňkem Němcem, který patří k předním odborníkům na práci asistenta pedagoga. V prvním textu seriálu se dozvíte, jak usnadnit asistentovi fungování ve třídě a jak připravit na jeho působení žáky i jejich rodiče.

Zobrazit další články