logo
logo
Evidence dokumentů o žákovi – praktické tipy pro asistenta pedagoga II.

Evidence dokumentů o žákovi – praktické tipy pro asistenta pedagoga II.

15.06.2021
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Asistent/ka pedagoga
Sdílená evidence dokumentů o žákovi se speciálními vzdělávacími potřebami má své výhody. Inspirujte se konkrétními tipy a praktickými ukázkami záznamů asistenta pedagoga a dalších pedagogických pracovníků.
Obrázek článku

Obr. 1. Šanon se jménem žáka. Zdroj: APIV B




první části naší dvojice článků jsme vám nastínili výhody a přínosy sdílené evidence dokumentů o žákovi se speciálními vzdělávacími potřebami. Teď přinášíme tipy a ukázky z praxe nejen pro asistenta pedagoga.



Obsah evidence dokumentů


Zápisky

  • Z doučování

  • Ze sezení se školním speciálním pedagogem / školním logopedem

  • Z třídních schůzek

  • Z konzultace asistenta pedagoga a třídního učitele

  • Od učitele z vyučování za přítomnosti asistenta pedagoga

  • Od učitele z vyučování za nepřítomnosti asistenta pedagoga


Podklady k vyučování

  • Doporučené materiály od učitelů konkrétních předmětů

  • Vstupní přehled žákových znalostí z předmětů

  • Přípravy asistenta pedagoga na vyučování, vlastní materiály (další inspirace v článku Řešení nefunkční komunikace mezi asistentem pedagoga a žákem)

  • Volnočasové a zájmové aktivity pro žáka (křížovky, čtení, sudoku)

  • Přehled dosažených výsledků žáka v jednotlivých předmětech

  • Výpisky z individuálního vzdělávacího plánu

Informační formulář


Informace o sociálních dovednostech žáka










Obr.2. Informační formulář coby prevence vzniku obtíží u žáka. Zdroj APIV-B

Obr.2. Informační formulář coby prevence vzniku obtíží u žáka. Zdroj: APIV B





Příklady obsahu evidence dokumentů


1) Záznamy z doučování: zpětná vazba od doučujícího pro učitele a asistenta pedagoga

Příklad 1

Zápis doučujícího: Dnes procvičování dělení se zbytkem, princip pochopil, dostal 5 příkladů k domácímu procvičení.“

Přínos zápisu: Na základě zápisu učitel i asistent pedagoga následující den vědí, že žák látku pochopil, a nemusí se mu individuálně věnovat.



2) Záznamy z individuálního sezení: zpětná vazba od školního logopeda anebo speciálního pedagoga pro učitele a asistenta pedagoga


Příklad 2

Zápis z pedagogické intervence žáka se speciálním pedagogem, kdy žák má potíže s pojmenováním a zvládáním svých emocí: Problémy přetrvávají, nově pracujeme s emotikony. Na postupu používání se domluvíme na osobní schůzce – stavte se u mě, prosím, předám připravené materiály a vysvětlím způsob používání.“

Přínos zápisu: Asistent pedagoga má přehled o řešení problému a v nejbližším možném termínu se sejde se speciálním pedagogem. Také se může případně připravit na žáka hned poté, co přijde z hodiny se speciálním pedagogem a nadšeně vypráví, jak ho bavilo používání obrázků.









3) Záznamy konzultací asistenta pedagoga a třídního učitele

Příklad 3

Učitel během psaní v českém jazyce pověří asistenta pedagoga, aby provedl záznam do evidence.

Žák má špatný úchop tužky.“

Přínos: Asistent pomáhá učiteli se záznamy do evidence. Dochází k úspoře času.









4) Podklady k vyučování



Příklad 4

Asistent pedagoga si připraví výukové materiály na hodinu matematiky, při které žák počítá rychleji než ostatní.

Přínos: Předem připravené materiály má asistent pedagoga po ruce a využije je, jakmile má žák hotovo, nudí se a má tendence rušit ostatní.




5) Informace o sociálních dovednostech žáka



Evidovat tyto informace je užitečné zejména u žáků s potížemi s chováním, poruchami chování, poruchami autistického spektra, s potřebou podpory z důvodu odlišných kulturních a sociálních podmínek. Při zpětném nahlížení do evidence je možné vypozorovat příčiny výkyvů.


Příklad 5

Zápis učitele ráno po rozhovoru s rodiči: Žák přišel do školy velmi rozrušený kvůli přetrvávajícím neshodám v rodině.“

Přínos: Speciální pedagog je informován včas a může se na intervenční setkání s žákem připravit. Může změnit původně připravené činnosti a připravit aktivity, které žákovi pomohou se zpracováním emocí.



Příklad 6

Zápis asistenta pedagoga na začátku spolupráce s žákem „Žák odmítá spolupracovat při sezení v ranním kruhu, neodpovídá na otázky, pošťuchuje spolužáky sedící vedle něj.“

Přínos: Popis problému hned na úvod spolupráce a následné aktivnířešení s kolegy přispívá ke zlepšení chování žáka.

Pokud má asistent pedagoga v průběhuroku pochybnosti a má subjektivní pocit, že se chování žákanezlepšuje, může nahlédnout do úvodních zápisů a objektivněsi připomenout dosažené pokroky.







6) Záznamy ostatních učitelů


Když je asistent pedagoga nepřítomný například z důvodu nemoci, učitel vkládá informace do evidence sám.






7) Průběžné cíle asistenta pedagoga na další období


Je vhodné nepodceňovat jak nastavení průběžných cílů ve výuce a výchově, tak průběžné sledování pozitivních pokroků u žáka. Takové záznamy jsou motivující nejen pro samotného asistenta pedagoga, ale i pro další pedagogické pracovníky, kteří s evidencí pracují.


Asistent pedagoga si u všech kategorií, které si škola stanoví jako klíčové pro vzdělávání žáka (například komunikace s rodiči, individuální vzdělávací plán, předměty, výchova, družina, logopedie), může poznamenat průběžný (dílčí) cíl práce na určité období (tzn. na čem se pracuje), a také to, co už je v rámci tohoto cíle zvládnuto.


Příklad 7

Zápis asistenta pedagoga

Cíl: Žák s ADHD v první třídě po příchodu do družiny zůstane s ostatními spolužáky sedět v klidu a poslechne si četbu pohádky v délce cca 10 minut.

1. dílčí cíl: Žák vydrží v klidu 3 minuty. K vizualizaci času pomůžou žákovi například přesýpací hodiny nebo stopky. Po uplynutí této doby se může žák vzdálit v doprovodu asistenta pedagoga a dělat si v tichosti to, co ho baví, nebo na čem se s asistentem domluvili.

Další dílčí cíle: Po zvládnutí této doby asistent pedagoga postupně a citlivě čas přidává.

Přínos: Zápisy ukazují postupné zlepšování.




8) Průběžné poznámky z výuky


Když chce asistent pedagoga nově vzniklou situaci řešit bez přítomnosti dotčeného žáka nebo v krátkém čase mezi vyučovacími hodinami, udělá záznam a vrátí se k ní později.


Může se jednat například o jednoduchý informační formulář, který zpřehlední informace a dlouhodobě slouží také jako prevence vzniku problémů (viz článek Efektivní komunikace asistenta pedagoga s žákem se speciálními vzdělávacími potřebami).




Mohlo by Vás zajímat

Pozitivní motivace a stanovení hranic: Jak asistentka pedagoga podporuje žáka s ADHD ve vzdělávání – díl I.

Tomík, žák 1. ročníku základní školy s diagnózou ADHD, měl přidělenou asistentku pedagoga, aby mu byla poskytnuta potřebná podpora ve vzdělávání a adaptaci na školní prostředí. Kvůli pandemii Covid-19 probíhala počáteční interakce s asistentkou virtuálně, což představovalo výzvu pro obě strany. Po návratu do školy se Tomík a jeho asistentka adaptovali na společnou práci, přičemž bylo nutné Tomíka naučit respektovat pravidla. Využití pozitivní motivace vedlo ke zlepšení Tomíkova chování.

Tři kroky asistenta pedagoga k úspěšnému vzdělávání žáka se SVP

Úloha asistenta pedagoga nabírá na důležitosti, a to zejména při přípravě podmínek pro vzdělávání žáka se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP). Projděte si komunikaci se všemi aktéry vzdělávacího procesu ve třech krocích.

Spolupráce asistenta a učitele při poskytování podpory žáků s odlišným mateřským jazykem – 1. díl

Národní pedagogický institut ČR spolu s UNICEF přináší první část videoseriálu zaměřeného na spolupráci mezi asistenty pedagoga, ukrajinskými asistenty a učiteli při podpoře žáků z Ukrajiny. Jak připravovat výukové hodiny pro tyto žáky? Praktické tipy najdete ve videohospitaci z hodin výuky českého jazyka a přírodovědy v ZŠ J. A. Komenského v Karlových Varech. Výukový záznam je rozšířen o diskuzi mezi odborníkem z institutu a pedagožkami.

Zobrazit další články